• Ted Walker

'Langdurige gasstoring' in Maandereng Ede (video)

EDE Sinds 7.30 uur is er een gasstoring in de wijk Maandereng in Ede. Voor zover bekend zijn nu zo'n 1200 huishoudens en bedrijven getroffen door de gasstoring. Liander is nog bezig het gebied te controleren en dit exact inzichtelijk te krijgen.

De gasstoring is veroorzaakt door water in de gasleiding. Het is nog niet bekend hoe lang de gasstoring gaat duren, maar Liander spreekt van een 'langdurige storing'. De verwachting is dat de getroffenen dit weekend nog zonder gas zitten, meldt de gemeente Ede, omdat de gaskraan bij bewoners eerst moet worden dichtgedraaid en de vervuilde gasleidingen moeten worden schoongemaakt.

De straten Jan Vermeerstraat, Jordaensstraat, Leo Gestelstraat, Meinersstraat, Mondriaanstraat, Nicolaas Maesstraat, Paul Gabrielstraat, Rembrandtlaan, Rubensstraat, Stadspoort, Suze Robertsonstraat, Terborchstraat en Van Ostadestraat in het postcodegebied 6717 NR en NS zitten zonder gas.

Er is zaterdagmiddag overleg geweest tussen leidinggevenden en betrokkenen van politie, brandweer, gemeente en Liander in een zogenaamd Commando Plaats Incident of CoPI-overleg. Daarin is besloten om een unit van Liander op de Mondriaanstraat neer te zetten, zodat getroffen inwoners daar uit eerste hand informatie kunnen halen over de storing. Ook werd eind van de middag het incident opgeschaald van GRIP 1 naar 2.

Getroffen bewoners die vragen hebben, kunnen contact opnemen met Liander via tel. 0800-9009. Sinds 16.00 uur is er een informatiepunt in de wijk (locatie Mondriaansplantsoen, ter hoogte van de Rembrandtlaan). Hier kan iedereen ook terecht voor vragen over de gasstoring. Het informatiepunt is dagelijks van 9.00 tot 21.00 uur open.

Afgelopen week zaten al veel Edenaren in de kou door een storing in de stadsverwarming.