Klokken luiden voor Buurtspraak Ede-Veldhuizen

EDE In de Edesche Concertzaal wordt donderdag 17 september de buurtspraak van de buurt Ede-Veldhuizen gehouden. Al ruim 500 jaar komen de geërfden van de buurt dan in vergadering bijeen.

Elk jaar luiden op de derde donderdag van september de klokken van de Oude Kerk in Ede om de geërfden van de buurt Ede-Veldhuizen op te roepen om naar de buurtspraak in te komen. De Buurtspraak vind plaats aan de Amsterdamseweg 9 in Ede; aanvang 10.00 uur.

Naast geërfden zijn ook belangstellenden uiteraard van harte welkom om kennis te maken met dit historische fenomeen dat als oudste bestuurlijk orgaan van Ede nog altijd actief is. Op deze jaarlijkse buurtspraak doet het buurtbestuur verslag over het beheer van het gemeenschappelijke bezit van de geërfden, het Buurtbos, en andere lopende zaken. Ook wordt de stand van zaken van de heidevelden en de Edese schaapskudde besproken. In de pauze is er, naast koffie en thee, volgens eeuwen oude traditie een glaasje brandewijn met kandij.

In het komende Buurtjaar is het 250 geleden dat Buurtrichter Unico Wilhelm van Wassenaer is overleden. Deze richter was tevens diplomaat en componist. En lezing over zijn muzikale nalatenschap door Jan Willem van Ree is dit jaar één van de onderwerpen op de agenda. Ook zal door de gemeente archeoloog Charlotte Peen een de achtergronden toelichten van het erfgoedproject 'Kazerne Ede, een afscheid en een nieuw begin'.

Alle geërfden, geïnteresseerden of anderszins betrokkenen zijn welkom tijdens de buurtspraak. Na afloop van de bijeenkomst, rond 12.30 uur, is er gelegenheid na te praten.

Meer informatie: Email: buurtbestuur.edeveldhuizen@gmail.

De agenda en het conceptverslag van de Buurtspraak van 2014 staan vanaf 15 september op de website van de Gemeente Ede onder onderstaande link: http://www.ede.nl/gemeente/gemeentearchief/bezoekersinformatie/links/buurt-ede-veldhuizen/documenten/

Achtergrondinformatie en historie over Ede en de Buurt Ede-Veldhuizen:

https://www.ede.nl/gemeente/gemeentearchief/bezoekersinformatie/links/buurt-ede-veldhuizen/