• Alert CrossMedia
  • Alert CrossMedia
  • Alert CrossMedia
  • Alert CrossMedia
  • F vd Berg

JSF te zien boven Ede

EDE (ANP) Een Joint Strike Fighter (F-35) heeft dinsdagmiddag een rondje Nederland gedaan. Vertrokken vanaf de Vliegbasis Leeuwarden keerde het nieuwe gevechtsvliegtuig na een vlucht van ruim twee uur rond 16.30 uur terug op de vliegbasis van de Friese hoofdstad. Ook boven Ede werd hij gespot.

Het toestel vloog relatief laag (ongeveer 400 meter hoogte) langs een aantal bezienswaardigheden en locaties van de luchtmacht. Op die wijze kon het grote publiek kennis maken met de opvolger van de F-16. Een F-16 begeleidde de F-35 bij zijn tourtje Nederland.

Het toestel vloog onder meer over Groningen, Nijmegen, Maastricht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Bezienswaardigheden die de F-35 aandeed waren onder meer Paleis Het Loo, Kinderdijk, de Deltawerken en Zaanse Schans.

De vlucht van de JSF trok duizenden belangstellenden die het toestel wilden zien overvliegen. Ook echte vliegtuigspotters met verrekijkers waren op pad om de straaljager te zien. Op social media werden veel foto's en video's verspreid van het voorbijkomende toestel, maar er waren ook veel teleurgestelde reacties van mensen die voor niks hadden staan wachten op onder meer daken en dijken.

Vorige week ging de rondvlucht niet door vanwege de laaghangende bewolking. Het toestel was daardoor niet goed zichtbaar.

Twee F-35's zijn voor een aantal weken in het land. Daarna gaan ze terug naar een trainingscentrum voor piloten in de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen. De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.