• Jan de Boer

Jan Pieter van der Schans nieuwe fractievoorzitter CDA Ede

EDE CDA-fractievoorzitter Jaap Boot neemt donderdag 8 oktober tijdens de raadsvergadering afscheid van de Edese gemeenteraad. Boot is beoogd voorzitter van Scouting Nederland, iets wat hij niet kan combineren met het raadswerk. Jan Pieter van der Schans wordt de nieuwe fractievoorzitter bij de Christen Democraten. De vrijgevallen plaats van Jaap Boot wordt ingenomen door Cora van Wijngaarden.

Jan de Boer

Op 12 december zal Jaap Boot via een enkelvoudige voordracht verkozen wordt tot de eerste man van het bestuur van Scouting Nederland. ,,Ik heb een pittige procedure gehad met meerdere gesprekken. Ik draai al helemaal mee en krijg ik ook alle spullen. Ik heb zelf gesolliciteerd. Het is een vrijwilligersbaan, je krijgt geen vergoeding. Het kost minstens zo veel tijd als het raadswerk. Dit moet je doen omdat jouw passie daar echt ligt."

Jaap Boot was voor zichzelf aan het nadenken hoe lang hij nog met het raadswerk door wilde gaan. ,,Voor mezelf had ik een paar dingen, ik begin dossiers vaker te zien, ik ga me irriteren of dat je het gevoel hebt 'het is goed zo'. En wat heel belangrijk is of het team er klaar voor is. Ik ben niet van het soort dat het schip verlaat als het water maakt. Dat is helemaal niet aan de orde."

Vanaf 2003 draaide Jaap Boot in Ede mee als fractievolger namens het CDA. ,,Als raadslid heb ik tien jaar mee gedraaid. Het is een goede regel van de partij dat je na drie termijnen weg moet. Dat snap ik, ik zie mensen nu in de raad zitten van wie ik zeg 'stop, je wordt sneu'. Op het moment dat ze tegen jou zeggen 'wanneer ga je, ben je al te laat'. Ik heb er wel eens over nagedacht om wethouder te worden, ik heb er met veel mensen over gesproken. Mijn profiel ligt ergens anders."

De 23-jarige Jan Pieter van der Schans wordt de jongste de fractievoorzitter in de Edese gemeenteraad. Hij is bijna afgestudeerd aan de Radboud universiteit in Nijmegen voor het vak bestuurskunde en heeft een baan als docent bij de Christelijke Hogeschool Ede. Hij loopt nu drie jaar mee bij het CDA Ede, waarvan anderhalf jaar in de raad. Het vertrek van Jaap Boot kwam voor hem niet als een donderslag bij heldere hemel.

,,Als fractie hebben we er over nagedacht wie kan, wie wil, wie heeft er de tijd voor en wie is enthousiast om Jaap op te volgen. Dat heb ik wel. De fractie vond dat in unanimiteit ook. Dat hebben we met elkaar afgestemd." Van der Schans is niet bang dat hij wordt ondergesneeuwd door slimme politici met veel ervaring. ,,Dan ken je hem niet," zegt Jaap Boot.

,,Ik ben blij dat we bij het CDA in de fractie alle leeftijden hebben, van begin twintig tot eind zestig, vult Jan Pieter van der Schans aan. ,,Als ik bang zou zijn voor andere politici, was ik überhaupt niet in de politiek gegaan. Op geen enkele manier voel ik enige gêne voor iemand in de politiek of hij nu ouder, wijzer of wat dan ook is. We hebben allemaal wat te doen. Dat gaat men ook merken, je groeit er vanzelf in. Ik ben er klaar voor. De lijn van het CDA zal niet veranderen."

Foto:

Jan Pieter van der Schans (rechts) volgt Jaap Boot op.