• Manuela Smit

Inloopdag AZC's Ede gaat niet door uit angst voor rellen (update)

EDE Uit angst voor rellen zet burgemeester Cees van der Knaap in overleg met de politie een streep door de inloopdag die voor donderdag 21 januari was gepland. In Cultura konden inwoners hier informatie krijgen over de zes mogelijke locaties voor asielzoekerscentra (AZC's).

Freek Wolff

,,Uit signalen uit de samenleving blijkt dat mensen de inloopdag willen gebruiken voor massaal protest, inclusief aangekondigde demonstraties van voor- en tegenstanders van binnen en van buiten Ede. Het beeld dat het tot een vervelende manifestatie gaat komen, werd de afgelopen dagen heftiger en dat is niet de bedoeling'', aldus Van der Knaap.

Hij vindt dat hij een verantwoordelijkheid naar inwoners die oprecht in gesprek willen, maar wil niet dat een bijeenkomst ontaardt op een manier zoals te zien was in plaatsen als Geldermalsen en Heesch. ,,De veiligheid en openbare orde van inwoners wil ik niet in gevaar brengen. Daar is niemand bij gebaat en dat doet ook geen recht aan de mensen die hun vragen willen stellen en zorgen willen uiten. Er is een klein deel dat minder goede bedoeling heeft.''

Politiechef Peter van den Berg had de burgemeester meegegeven dat de signalen dusdanig waren dat er kans bestaat dat in het ergste geval de M.E. ingezet zou moeten worden om de zaak te beheersen. ,,Er zijn ook signalen dat er groepen uit andere plaatsen richting Ede zouden komen'', aldus Van den Berg.

Rellen riskeren is de burgemeester een bijeenkomst niet waard. ,,Er is draagvlak voor AZC's bij het overgrote deel van de bevolking en zij willen op een normale manier in gesprek. Mensen worden niet monddood gemaakt, maar we moeten wel op een passende manier met elkaar praten. Ik maak me ernstig zorgen dat een dialoog niet meer mogelijk is. Ik zie in Nederland dat het steeds meer ontaardt in manifestaties waar ik van gruwel. Het worden keiharde confrontaties. Dan wil je transparant zijn en de dialoog aan gaan, maar als de hakken in het zand gaan en het vuurtje wordt opgestookt, kom je keer op keer van een koude kermis thuis."

De burgemeester laat teleurgesteld weten dat hij er behoorlijk de pest in heeft om dit besluit te nemen. ,,Ik wil niet wijken voor geweld, maar in dit stadium word je toch gedwongen tot deze keuze. Het geluid dat je geen voorstander bent van een AZC mag zeker gehoord worden, maar niet op deze manier. We zitten in Nederland aan de grens hoe we hier mee om kunnen gaan. De rijksoverheid mag de ogen daar niet voor sluiten en moet daar goed over nadenken. Ik voel me op dit terrein te weinig gesteund door Den Haag.''

Van der Knaap kaart concreet twee aspecten aan waar de hulp gewenst is: meer politie-uren en op het terrein van de statushouders, waar de opvang in woningen overgelaten wordt aan de gemeentes. De gemeenteraad besloot vorig week om asielzoekers op te vangen verdeeld over zes of minder kleinschalige locaties, nadat er vanaf werd gezien om dit op één grote plek in Otterlo te doen. Protest van de inwoners van dit dorp had succes.

Nu wordt een stappenplan gehanteerd om asielzoekers mogelijk te huisvesten in vakantiepark De Lindehof in Otterlo (Hoenderloseweg), vakantiepark De Goudsberg in Lunteren (Hessenweg) en in Ede voormalig zorgcentrum De Klinkenberg (Van Heutszlaan), campingterrein De Braamhorst (Zonneoordlaan), Permar-gebouw (Horaplantsoen) en de voormalige Ford-garage aan de Klaphekweg.

INFORMATIE Op de website www.ede.nl/vluchtelingen staat uitgebreide informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en is het stappenplan om te komen tot opvang van vluchtelingen te lezen. Mensen met vragen kunnen tijdens kantooruren bellen met 14 0318. Mailen kan ook: vluchtelingen@ede.nl.

Label:

Vluchtelingen