• Foto: Freek Wolff

'Ik weet zeker dat onze samenleving dit aan kan'

EDE Bewoners rond de toekomstige drie asielzoekerscentra (azc) hebben afgelopen weekend een informatiebrief ontvangen van burgemeester Cees van der Knaap. Tijdens de inspraakbijeenkomst op woensdag 6 april vonden veel omwonenden dat zij door de gemeenteraad stelselmatig niet, dan wel onjuist, werden geïnformeerd. In de brief licht de burgemeester toe wat er de komende periode gaat gebeuren en welke rol omwonenden daarin kunnen spelen.

De Edese gemeenteraad ging donderdag 14 april in grote meerderheid akkoord met het voorstel van burgemeester en wethouders om negenhonderd asielzoekers te huisvesten in de drie opvanglocaties: De Klinkenberg (400 plaatsen), De Braamhorst (300 plaatsen) en op camping De Goudsberg in Lunteren (200 plaatsen).

Burgemeester Van der Knaap laat in de brief weten dat het college omwonenden en andere belanghebbenden uitgebreid zal betrekken bij de inpassing van het azc. ,,Als het gaat om de opvang van vluchtelingen ga ik ervan uit dat we samen kunnen optrekken om de ontvangst van de nieuwe inwoners zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij denk ik aan hoe twee studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) het tijdens de inspraakbijeenkomst van woensdag 6 april verwoordden: 'Sluit je niet af voor de vluchteling, maar sta open voor contact'. Daarin geloof ik ook. En dan zal blijken dat vooroordelen verdwijnen en dat er veel is dat ons bindt. Vluchtelingen zijn namelijk gewoon mensen, zoals u en ik. We hebben een opdracht om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen zo snel mogelijk opgenomen worden in onze gemeenschap. Zodat niet alleen zij, maar ook u als omwonende, zich veilig kunnen voelen. Ik weet zeker dat onze samenleving dit aan kan."

Alles over vluchtelingen in ons dossier op deze site of op www.ede.nl/vluchtelingen.

Label:

Vluchtelingen