• Mathilde van Ravensberg

Gezelligheid tussen de schoolboeken

EDE Wie is er in Ede niet groot geworden met een vakantiebaantje bij Iddink? Bij de leverancier van schoolboeken is dit jaar weer plek voor zo'n 1200 vakantiekrachten. Met ondere andere prijsvragen, een dj op de werkvloer en diverse activiteiten haalt Iddink dit jaar van alles uit de kast om vakantiewerk leuk te maken.

Mathilde van Ravensberg

In je vakantie vrijwillig in de schoolboeken duiken? Miriam van de Woestijne (18) vindt het geen probleem. Maar liefst zes weken beent de voor het VWO geslaagde Lunterse door het boekenmagazijn. De stapels 'Moderne Wiskunde' of 'Nieuw Nederlands' zijn in de enorme hal aan de Galvanistraat onafzienbaar.

De piek voor Iddink ligt steevast in de zes weken zomervakantie. Eerst komen alle huurboeken van middelbare scholen uit Nederland en België naar Ede. Deze worden gesorteerd, gecheckt en eventueel gerepareerd. Halverwege gaat de wissel om en worden pakketten met schoolboeken voor het nieuwe leerjaar klaargemaakt.

VOORVROUW Miriam werkt nu voor het derde jaar bij Iddink en is inmiddels gepromoveerd tot voorvrouw. Dit betekent dat ze een groepje vakantiekrachten aan de sorteer- en repareertafel mag aansturen. ,,Zorgen dat het werk loopt en de targets worden gehaald", zegt ze over haar werk. ,,Ik moedig mensen aan en help waar nodig. Zorgen dat de sfeer positief blijft."

GEZELLIGHEID Dat Miriam in vakanties steeds weer terugkomt bij Iddink komt mede door de gezelligheid. ,,Het werk is niet zo moeilijk en daardoor kun je veel kletsen. Ik leer veel nieuwe mensen kennen." Ook de mogelijkheid tot het maken van werkweken van veertig uur en dat op geregelde tijden overdag, van 08.00 tot 17.00 uur vindt ze prettig. Geld dat ze verdient met het vakantiewerk gaat naar de studie. Na de zomer start Miriam met Pedagogische wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Promotie tot voorman of -vrouw verdien je door net even dat stapje harder te zetten dan gemiddeld. ,,Mensen die opvallen worden bevorderd", vertelt Freddy Dahm van het bedrijfsbureau van Iddink. Per zomerseizoen heeft hij zo'n vijftig voormensen die ook weer coaching krijgen in het leidinggeven.

Dahm heeft nog meer globale cijfers die een beeld geven van de omvang van het zomerwerk. ,,We ontvangen tot week dertig meer dan 2,5 miljoen ingeleverde boeken. Vanaf 24 juli tot eind augustus versturen we zo'n 350.000 leerlingenpakketten in Nederland en België. In totaal zijn dat ruim 5 miljoen boeken. Het verschil tussen inname en uitsturen is dus groot. Deze voorraad, bestaande uit werkboeken die de leerlingen zelf houden, nieuwe lesmethodes en nieuwe boeken ter vervanging van kapotte, ligt al op de schappen in ons magazijn."

ALLE HENS AAN DEK Alle hens aan dek dus bij dit bedrijf dat leeft bij de gratie van vakantiewerkers. Iddink heeft naam als hoofdleverancier van vakantiebaantjes, hele generaties uit Ede en omgeving zijn groot geworden met vakantiewerk in dit boekenmagazijn. ,,We doen dit seizoenswerk zeker al 25 jaar", vertelt Joop de Bruin, medewerker op de afdeling relatiebeheer. Toch gaat hij dit seizoen meer uit de kast trekken om het de jongelui op de werkvloer naar de zin te maken. ,,Je merkt wel dat de economie aantrekt en er meer vakantiewerk wordt aangeboden. Hier hebben we veel productiewerk. Dat kunnen we niet veel spannender maken. Maar we kunnen wel veel aan de sfeer doen. Een gezellig muziekje op de werkvloer en op sommige dagen zelfs een dj die verzoeknummers draait. In de pauze een mobiele basket en af en toe een gratis ijsje voor iedereen. Er zijn themaweken met leuke activiteiten op de vrijdagmiddag, prijsvragen waar iedereen aan mee kan doen."

,,Behaalde targets als het 50.000ste pakket worden gevierd met een traktatie", vult Dahm aan. ,,En we proberen stil te staan bij verjaardagen van de jongelui. Als iemand op zijn verjaardag komt werken, wordt dat uitgebreid beloond." Even doorrekenen leert dat een 15-jarige ongeveer 120 euro per week kan verdienen. Behalve de minimumleeftijd van 15 jaar is het een pré dat je twee tot drie weken beschikbaar bent. Verder zijn er geen eisen aan de baan.

Randstad verzorgt de personeelsaanname, www.randstad.nl/iddink.