• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

'Gemeente speelt kiekeboe in AZC-vraagstuk'

EDE Angst voor onveiligheid, waardevermindering van woningen en geen volledig vertrouwen in het proces. Deze dominante bezwaren kwamen maandagavond op tafel tijdens een inspraakavond van Edenaren die in de buurt wonen van De Klinkenberg, waar mogelijk dit jaar een AZC komt.

Freek Wolff

De grote zaal van het Enka zalencentrum was overvol. Het initiatief was gekomen van Hans Monshouwer en een andere bewoner uit de omgeving. Tijdens de uitleg van hem en projectmanager Arjan Droog waren de bezoekers een en al oor, al werden tussendoor al heel snel sceptische vragen gesteld.

,,Het is toch allemaal kiekeboe spelen? De gemeente verschuilt zich achter Arcadis'', aldus een aanwezige ondernemer. Hij doelde op het onderzoek dat nu plaatsvindt door dit bedrijf met als doel de effecten op de omgeving in kaart te brengen. Er is wantrouwen, omdat het onderzoek wordt gedaan in opdracht van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). ,,We vragen ons af of de angst die er leeft, weggenomen kan worden."

Omwonenden blijken nu reeds ontevreden over de ontwikkelingen rond het gebouw, waarin zo'n negen anti-kraak-studenten wonen. Er zou erg veel rommel op het terrein liggen en mensen vermoeden dubieuze praktijken bij het pand waar Vilente jarenlang ouderen huisvestte. ,,Wat voor asielzoekers komen er straks eventueel in? Mannen of gezinnen?" De COA gaat over het antwoord. ,,En worden alle incidenten straks ook gemeld? En kunnen wij de politie snel bereiken?"

Woonzorg Nederland is eigenaar en zorgvastgoed mag deze organisatie niet zomaar verkopen. ,,Dat was een heel proces. Het wordt eerst langdurig verhuurd, met de bedoeling tot koop. Die partij is bereid om het eerst nog vijf jaar te verhuren als AZC'', legde Droog uit.

Garantie geven dat een AZC na vijf jaar inderdaad opgeheven wordt, is iets waar politici ook mee worstelen, ,,want de  geloofwaardigheid van de politiek hangt ervanaf." En: ,,We weten niet hoe de wereld er dan uitziet", aldus Droog, zelf in dienst van de gemeente.

Een bezoeker wees nog op een positieve actie, waarbij vijftig vluchtelingen vrijwillig de mouwen opstropen om het bos en de hei in Ede op te ruimen. De avond verliep zonder incidenten en er klonk zelfs applaus tot slot.

Label:

Vluchtelingen