Gemeente Ede wil 600 vluchtelingen opvangen

EDE Het gemeentebestuur van Ede heeft een particuliere locatie op het oog om 600 vluchtelingen te huisvesten voor de eerste opvang. Dit liet burgemeester Cees van der Knaap donderdag weten tijdens de raadsvergadering.

door Freek Wolff

De burgervader beloofde zo spoedig mogelijk informatie te geven aan de gemeenteraad en omwonenden als er een overeenkomst is. Tegelijk verklaarde hij dat het geen simpel proces is om een Asielzoekerscentrum (AZC) te realiseren.

,,We zijn in contact met het Centrum Opvang Asielzoekers (COA). Binnen een maand hopen we bekend te maken aan welke plek we denken. Op de kazerneterreinen staan gebouwen die onveilig en niet geschikt zijn. Het enige gebouw dat daar wel voor in aanmerking komt, wordt al gebruikt voor Poolse arbeiders. De locatie Klinkenberg is ook ongeschikt, want het is brandonveilig. De brandweer geeft daar geen toestemming voor."

Rasit Görgülü van de PvdA merkte op dat de roep om opvang steeds luider wordt en dat de staatssecretaris een oproep doet voor extra opvang. Van der Knaap verklaarde dat die vraag volgens hem niet rechtstreeks gericht is aan de gemeente Ede. ,,Daar gaan we dus niet op in. Ik ben wel heel blij met de betrokkenheid van onze inwoners. Er komen vragen over mogelijke hulp, donaties, kleding, bijstaan met raad en daad. De coördinatie willen we zo goed mogelijk doen via de organisaties Vluchtelingenwerk en het COA."

Görgülü wilde ook weten of het college al nadacht over een 'next step na noodopvang'. ,,Of worden we daar door verrast?'', vroeg het PvdA-raadslid. De burgemeester kon zeggen dat wethouder Eleveld actief in de weer is met statuszoekers. En als ze een status krijgen, moet ze gewoon gehuisvest worden'', aldus Van der Knaap.

Evert van Milligen (VVD) vond het moeilijk te verkroppen dat de burgemeester zich in zijn ogen in nevelen hulde wat betreft de locatie, terwijl Jos van Heuveln (CU) zich afvroeg of de afgewezen plek De Klinkenberg misschien toch geschikt is voor opvang. ,,Door de ogen van een westerling is dat begrijpelijk, maar vluchtelingen zullen er misschien erg blij mee zijn. Wat zijn de kosten om het geschikt te maken?", vroeg hij zich af. ,,Te hoog, anders hadden de bejaarden daar kunnen blijven wonen", was het antwoord van Van der Knaap.

Archieffoto: Gemeentehuis in Ede.

Label:

Vluchtelingen