• Robin Hazeleger
  • Betogers zaterdag bij de demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum op recreatiepark De Goudsberg in Lunteren.

    Robin Hazeleger
  • Robin Hazeleger

Geen vlekkeloze demonstratie Goudsberg Lunteren

LUNTEREN De demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum op recreatiepark de Goudsberg in Lunteren heeft zaterdagmiddag geen grote opkomst gekregen. Enkele tientallen betogers uitten hun zorgen en ongenoegen: ,,Ik verwacht grote problemen met de asielzoekers en de huidige bewoners van dit park."

Robin Hazeleger

De demonstratie verliep alles behalve vlekkeloos. De geluidsapparatuur liet het afweten en ook de komst van de Nederlandse Volks-Unie, NVU, zorgde voor ergernis bij de organisatie. De demonstratie bij de ingang van het recreatiepark kwamen zeker 75 demonstranten af. Ongeveer vijftig toeschouwers bekeken de gebeurtenis van een afstand. Onder hen zaten wel veel sympathisanten van de actievoerders.

Om 16.00 uur zouden Edwin Wagensveld van Pegida en organisator Barend Valk een toespraak geven. Nadat meerdere aggregaten, die de geluidsinstallatie van stroom voorzagen, het begaven sneuvelde uiteindelijk ook de microfoon. Hierop besloten Wagensveld en Valk rond 17.00 uur met hun gewone stem de aanwezigen toe te spreken. Tussendoor sprak NVU-voorman Constant Kusters wel de menigte toe, waarin hij verklaarde dat de grenzen dicht moeten en nergens een azc gebouwd mag worden.

GELUKSZOEKERS ,,De asielzoekers die we in Nederland krijgen zijn geen vluchtelingen maar gelukszoekers", zo redeneert Wagensveld als hij het woord neemt. ,,De echte vluchtelingen worden opgevangen in de eigen regio en reizen niet zo ver. De Nederlandse asielopvang draait alleen om geld. Ze flikkeren hier Poolse arbeiders van het park om laffe, jonge islamisten op te vangen."

Verder verwees Wagensveld naar zijn arrestatie tijdens de demonstratie in Ede en beschuldigde hij burgemeester Cees van der Knaap van Ede ervan dat hij zijn burgers negeert.

BEDONDERD ,,Ik ben geen ervaren spreker", zo begint Valk ietwat nerveus. ,,Maar ik doe m'n best. Ik woon hier met mijn gezin in een koopwoning op het park. Mijn huis krijg ik niet verkocht en ik vrees voor de veiligheid van mijn vrouw en kinderen. Ik heb het gevoel dat het allemaal al beklonken is. Ik maak me zorgen om wat er kan gebeuren nu de inwoners hier en de vluchtelingen elkaar continu gaan tegenkomen op dezelfde plekken. We voelen ons bedonderd. Er is niet naar ons geluisterd."

Beide speeches werden met applaus in ontvangst genomen.

SIGNAAL ,,Ik ben erg blij met de opkomst", zo zegt Valk achteraf. ,,Toch was het niet het succes waar ik op gehoopt heb. De apparatuur liet het afweten. Ik krijg daarnaast berichten dat de politie welwillende demonstranten de doorgang heeft belemmerd. Toch hoop ik dat we een signaal hebben afgegeven naar de gemeente. Zowel wij als Pegida distantiëren ons overigens van de NVU, van wiens megafoon ik ook geen gebruik heb willen maken."

Afgezien van wat scheldwoorden in de richting van de parkeigenaar, verliep de demonstratie zonder incidenten.

Meer foto's in ons dossier.

Label:

Vluchtelingen