• Burgemeester Cees van der Knaap wordt geridderd door Clemens Cornielje Commissaris van de Koning.

  Theo Beumer
 • Cees van der Knaap ontving van Gerrie Ligtelijk Locoburgemeester de erpenning van de gemeente Ede.

  Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Goede vriend Jan Peter Balkenende

  Theo Beumer
 • Sporthal op de Zandlaan krijg de naam; Van der Knaaphal.

  Theo Beumer
 • Burgemeester Cees van der Knaapweg, zijweg van de Zandlaan.

  Theo Beumer
 • Cees bedankt dat je onze burgmeest bent geweest.

  Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • BDUmedia

Eervolle cadeaus voor vertrekkende burgemeester (update)

EDE Burgemeester Cees van der Knaap is woensdagmiddag tijdens een buitengewone raadsvergadering onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de versierselen die bij deze Koninklijke onderscheiding horen uit handen van Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. In dezelfde bijeenkomst reikte locoburgemeester Gerrie Ligtelijn-Bruins namens het gemeentebestuur de erepenning van de gemeente Ede uit. Van der Knaap, die vrijdag met pensioen gaat, ontving beide onderscheidingen voor zijn bijzondere verdiensten als burgemeester van de gemeente Ede. Tevens werd bekend dat de nieuwe topsporthal in Ede de ´Van der Knaaphal´ gaat heten.

Meer dan vijftig jaar geleden begon hij zijn carrière. In 1970 werd hij beroepsmilitair bij de Koninklijke Landmacht. Na vijf jaar maakte hij de overstap naar de douane. Zowel bij Defensie als bij de douane was hij actief bij de vakbond. In 1978 ging hij voor vakbond CNV werken als districtsbestuurder en in 1987 werd hij bij de vervoersbond van het CNV lid van het hoofdbestuur. In 1992 werd hij lid van het hoofdbestuur CNV. In 1998 werd hij voor het CDA gekozen als lid van de Tweede Kamer en in 2002 werd hij staatssecretaris van Defensie. Sinds 21 januari 2008 is hij burgemeester van de gemeente Ede.

FUNCTIES Van der Knaap vervulde verschillende functies. Een groot aantal ambtshalve of op grond van regelingen. Dat zijn onder meer: plaatsvervangend voorzitter Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, voorzitter Regio FoodValley, voorzitter van de bestuurlijke begeleidingscommissie van de integrale veiligheidsstrategie (Veiligheidsnetwerk Oost Nederland), lid van Economic Board regio Arnhem-Nijmegen als voorzitter van de stuurgroep Triple Helix Regio FoodValley, toezichthouder bij stichting Jachtexamens, voorzitter Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking en lid comité van aanbeveling van het Helene Kröller-Müller Fonds.

,,Er is een groot aantal elementen die de inzet van de Edese burgemeester typeren. Onder leiding en voorzitterschap van Van der Knaap is de Regio FoodValley de afgelopen jaren nationaal en internationaal op de kaart gezet. Overheid, ondernemers en kennisinstellingen (waaronder de Wageningen Universiteit) hebben met succes de handen ineen geslagen. De motiverende, bindende kracht, het enthousiasme en de bestuurlijke ervaring van de heer Van der Knaap zijn cruciaal geweest om de meest toonaangevende regio te worden op het gebied van wereldvoedselvraagstukken, voedselinnovatie en voedselveiligheid. Mede dankzij zijn inzet wordt het World Food Center de komende jaren gerealiseerd´´, meldt de gemeente Ede in een persbericht.

,,Van der Knaap vervulde zijn functie met hart en ziel. Zijn rol als 'burgervader' blijkt uit zijn aandacht voor de omstandigheden waarin bewoners, raadsleden, bestuurders, hulpverleners en medewerkers van de ambtelijke organisatie verkeren. Zijn grote netwerk heeft hij actief ingezet voor de Edese gemeenschap. Van der Knaap liet velen kennismaken met de diversiteit van Ede. Door zijn kundige en betrokken manier van werken, inspireert en betrekt hij mensen voor projecten binnen en buiten de gemeente. Hij is bij uitstek een verbinder die processen initieert en aanjaagt met daarbij een goede balans tussen inhoud, proces en verschillende belangen. Kortom: een echte ambassadeur van Ede en boegbeeld van de Regio FoodValley´´, aldus de gemeente.

TOPSPORTHAL De Topsporthal aan de Zandlaan in Ede krijgt de naam Van der Knaaphal. Dit is het afscheidscadeau van het college aan burgemeester Van der Knaap, die de basis legde voor de topsporthal. Ook de weg naar de sporthal toe krijgt de naam van de burgemeester: Burgemeester Cees van der Knaapweg.

,,Cees van der Knaap staat aan de basis van de ontwikkeling van de topsporthal", aldus Johan Weijland, wethouder Sport. ,,Als burgemeester heeft hij de samenwerking met het ROC A12 opgestart en zich hard gemaakt voor de steun van de Provincie Gelderland."

De werkzaamheden voor de Van der Knaaphal zijn in volle gang. Vanaf medio 2018 vormt deze topsporthal dé ontmoetingsplek van de Kenniscampus Ede. De nieuwe topsporthal Ede helpt je om het beste uit jezelf te halen. Hier vind je topsport, recreatieve sport, onderwijs en medische expertise in één duurzaam gebouw. De nieuwe topsporthal komt tot stand dankzij de gemeente Ede, ROC A12/COG en Sportservice Ede.

EDE STAD Cees van der Knaap schreef de afgelopen jaren ook een tweewekelijkse column voor Ede Stad.nl. Als afscheidscadeau van Ede Stad en uitgever BDUmedia kreeg de burgervader een bundel van zijn columns cadeau. Ook alle bezoekers van de afscheidsreceptie kregen een exemplaar uitgereikt.