Edese raad akkoord met panden vluchtelingenopvang

EDE De Edese gemeenteraad ging donderdagavond om tien uur met twee tegenstemmen van BurgerBelangen akkoord met de ingebruikname van panden voor de kortdurende noodopvang voor 370 vluchtelingen op de voormalige Prins Mauritskazerne. Vrijdagmorgen om acht uur, slechts negen uur na het besluit, werd al begonnen met het plaatsen van hekken, een tent en portocabins op het kazerneterrein.

Jan de Boer

De nood in Nederland is groot om de 2.500 vluchtelingen, die zich wekelijks aanmelden, kwijt te raken. Pascal Meertens van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kon nog niet aangeven wanneer de eerste vluchtelingen zich zullen melden in Ede. Menigeen gaat er vanuit dat dat aanstaande zondag of maandag gebeurt. Woensdag, een dag voor de gemeenteraadsvergadering, was er een informatieavond die door zo'n tweehonderd Edenaren werd bezocht.

Daar werd op een waardige wijze gesproken over de manier waarop de vluchtelingen opgevangen moeten worden. Het ontlokte burgemeester Cees van der Knaap de uitspraak dat hij 'trots op Ede is'. Tijdens de bijeenkomst gaven heel wat Edenaren zich op om vrijwilligerswerk te verrichten voor de opvang. Vanuit de Edese samenleving stonden twee mensen op die het werk gaan coördineren.

Stef van der Klok (VVD) pleitte tijdens de raadsvergadering voor cameratoezicht op de kazerne. ,,Er is toezicht bij de ingang," zei Meertens van het COA. ,,Als het nodig mocht zijn, zal de gemeente niet schromen camera's te plaatsen", vulde Van der Knaap aan.

Naar verwachting zijn tachtig procent van de vluchtelingen, die in Ede worden opgevangen, afkomstig uit Syrië. Zij zullen twee tot drie maanden verblijven in de Prins Mauritskazerne. Volgens COA zijn de Syrische vluchtelingen hoofdzakelijk alleen reizende mannen, die als zij in Nederland mogen blijven voor een gezinshereniging gaan. Jan Pieter van der Schans vindt dat de Edese benadering getuigt van een nuchtere, fatsoenlijke en respectvolle aanpak. Evert van Milligen (VVD) is bang voor een valse start bij een te snelle opening van de opvang. ,,De meest fundamentele eisen, die veiligheid voor de Edese burgers en de vluchtelingen moeten waarborgen, zijn nog voltrekt afwezig."

Ruben van Druiten (BurgerBelangen) is tegen de opvang van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. ,,De opvang moet in de regio zelf plaatsvinden. Ook tegen tijdelijke opvang hebben wij bezwaren,"

Ellen Out (GroenLinks/Progressief Ede} was blij en opgelucht dat Ede een oplossing gaat bieden aan de vluchtelingencrisis. ,,Niets doen is geen optie, negeren maakt het erger."

Rasit Görgülü (PvdA) vindt dat je solidair moet zijn met mensen in nood. ,,Ik pleit voor mensen, die in nood zijn."

Arnold Versteeg (SGP) vindt de locatie van de Prins Mauritskazerne geschikt voor de opvang van vluchtelingen. ,,Het is onze Christen plicht om hulp aan de vluchtelingen te bieden."

Jos van Heuveln (ChristenUnie) was het daarmee eens. ,,Waar mogelijk en nodig moeten wij tegemoetkomen aan onze medemens in nood."

Label:

Vluchtelingen