• Jan de Boer

Edese kerken willen vluchtelingen verpozen

EDE ,,We willen de vluchtelingen laten merken dat zij medemensen zijn. Dat ze niet alleen in Ede in een hok worden gestopt en daar tijdelijk moeten blijven." Woorden van Jan de Kluijver, voorzitter van een werkgroep van het diaconaal platform, waarbij 25 Edese kerken zijn aangesloten. Voor de hulp aan de 370 vluchtelingen, die tijdelijk zijn gehuisvest op kazerneterrein Maurits Zuid, heeft de werkgroep vrijwilligers nodig. ,,We willen niet dat de vluchtelingen alleen maar wachten op het kazerneterrein tot ze naar een volgend station moeten. We willen ze verpozing geven. Bij kerken hebben we uitgezet wie wil helpen. We zijn nog maar een week bezig, al honderd adressen hebben zich opgegeven."

Jan de Boer

Het diaconaal platform houdt zich bezig met de zorg voor degene die geen zorg heeft, of geeft hulp aan degene die geen hulp heeft. ,,Het gebeurt steeds vaker dat we dingen samen doen. Een voorbeeld is het project schuldhulpmaatje, zegt Jan de Kluijver.

In september zat het platform bij elkaar. ,,We hoorden dat er ook in Ede vluchtelingen zouden komen. Wat doen we met de kerken met elkaar, vroegen we ons af. Daaruit is een werkgroep ontstaan. Het was toen allemaal nog vaag wanneer de vluchtelingen zouden komen. We zijn gaan kijken wat we kunnen doen voor de mensen, die hier tijdelijk worden opgevangen."

Toen de vluchtelingen daadwerkelijk kwamen, ging de werkgroep aan de slag.

Jan de Kluijver vertelde zondag tijdens de kerkdienst in de Open Hof over de plannen. Anderen deden dat in andere kerken.

,,Je kunt heel praktisch vrijwilliger worden bij het COA. Vanuit de kerk vinden we dat het soms aardig is als de mensen even van het terrein, wat ze sowieso kunnen, af mogen. We zien een aantal mogelijkheden om de mensen een klein beetje ontmoetingskansen te geven."

Dat kan volgens De Kluijver een maaltijd zijn. ,,Je kunt de mensen bij jou thuis of bij een centrum aan tafel uitnodigen. Of een gewone ontmoeting, waarbij we de mensen uitnodigen en meenemen naar een kinderboerderij of naar de schaapskooi op de hei. De derde activiteit is iets met sport te doen, waarbij de mensen onder leiding van vrijwilligers bijvoorbeeld kunnen volleyballen of voetballen."

Ruimtes waar de activiteiten worden gehouden zijn voor een deel al beschikbaar.

,,We proberen juist te zien wat de kerken zelf kunnen aanbieden. Diverse kerken hebben een inloopmorgen of een open maaltijd. Daar kunnen de mensen zich bij aansluiten. Als je een open maaltijd verzorgt, hoef je dat niet te bedenken. Dan kun je dat gewoon gebruiken. Ik heb de droom dat we driehonderd adressen voor het vrijwilligerswerk kunnen vinden. De vluchtelingen moeten het gevoel hebben ons gezien te hebben."

Foto:

Jan de Kluijver: ,,De vluchtelingen moeten het gevoel hebben ons gezien te hebben."

Label:

Vluchtelingen