• Freek Wolff

Demonstratie om komst azc Goudsberg (update)

LUNTEREN Tegenstanders van een asielzoekerscentrum op De Goudsberg in Lunteren gaan zaterdag demonstreren. Dat meldt anti-islambeweging Pegida Nederland op zijn Facebookpagina. Pegida zelf is ook van de partij. De demonstratie begint om 16.00 uur. Het protest wordt georganiseerd door leden van de Facebookpagina 'AZC Nee Goudsberg Lunteren'. Ze hebben hiervoor een verzoek ingediend bij de gemeente Ede.

Het college van burgemeester en wethouders gaf dinsdag aan te kiezen voor een azc op De Goudsberg in Lunteren, de Braamhorst in Ede en de Klinkenberg in Ede. In totaal moeten er 900 vluchtelingen worden gehuisvest, 400 in het voormalige bejaardencentrum De Klinkenberg, 300 op camping de Braamhorst en 200 op bungalowpark De Goudsberg.

De optie om te kiezen voor een azc-locatie op De Goudsberg stuitte de afgelopen weken op veel kritiek. Oud-wethouder Rob Spiegelenberg zou Lunteren in de jaren negentig de toezegging hebben gedaan dat er na het toenmalige azc in die plaats geen azc meer zou komen op De Goudsberg. In de uitgave van EdeStad.nl op 1 oktober 1997 wordt dat zelfs in een officieel persbericht van de gemeente Ede bevestigd.

Projectleider azc Arjen Droog van de gemeente Ede maakte duidelijk dat die oude toezegging van Spiegelenberg niet meer geldig is, maar verschillende politieke partijen en inwoners van Lunteren zijn het daar niet mee eens. Zo werden er dode varkens neergelegd. Naar aanleiding daarvan werden door de gemeente Ede camera's opgehangen bij De Goudsberg.

Op zaterdag 20 februari was er ook al een demonstratie tegen de komst van asielzoekerscentra in de gemeente Ede. Op het Raadhuisplein kwamen toen zo'n honderd demonstranten opdagen. Onder hen ook leden van Pegida.

Label:

Vluchtelingen