• Wim Mulder
  • Ruud Vonk
  • Ruud Vonk

'De brand was verschrikkelijk, maar we kunnen weer vooruit'

BENNEKOM Een grote uitslaande brand na blikseminslag tijdens hevig onweer, verwoestte op donderdagavond 2 juli 2015 de boerderij 'Klein Nergena' van Jan en Helma Vonk aan de Langesteeg 35 in De Kraats bij Bennekom. We zijn nu bijna tweeënhalf jaar verder en er is een nieuwe woonboerderij verrezen, die ook plaats biedt aan drie kamers plus een gemeenschappelijke ruimte van Bed and Breakfast Tweede Deel. Zaterdag 14 oktober is er van 12.00 tot 21.00 uur een open huis voor alle belangstellenden.

Wim Mulder

Het echtpaar Vonk herinnert zich die avond in 2015 nog als de dag van gisteren. Helma: ,,Tijdens het onweer was er opeens een gigantische klap. We zeiden nog tegen elkaar 'dat is dichtbij'. Even later zagen we rook en toen drong door dat het bij ons was. We zijn meteen gaan rennen met wasmanden vol foto's en ook de computer hebben we uit het brandende huis kunnen halen. Daarna gebeurde er van alles. Er stonden allerlei blusvoertuigen van de brandweer, er werden hekken neergezet en er stonden heel veel mensen te kijken.''

GROOT GAPEND GAT De met riet gedekte boerderij bleek niet meer te redden. Uiteindelijk stonden er alleen nog muren overeind. Wat verder restte van de uit 1647 stammende boerderij, die overigens ook nog op de gemeentelijke monumentenlijst stond, was één groot gapend gat. Een intriest gezicht. Zeker als je bedenkt, dat Jan en Helma acht à negen jaar in de restauratie hadden gestoken. Wel een klus, die ze met plezier hadden gedaan.

Na de brand werden binnen de kortste keren plannen gemaakt voor de toekomst. Een dak boven het hoofd was er intussen wel in de vorm van een caravan, die op het terrein aan de Langesteeg kwam te staan. ,,Voor langer dan drie weken natuurlijk ook niet zo ideaal", zegt het echtpaar Vonk lachend. De definitieve huisvesting moest dus wel worden geregeld.

SNEL PLAN ,,Er lag al heel snel een ontwerp van Wim van der Spek uit Bennekom'', vertelt Jan. ,,In de omgeving staan verschillende T-boerderijen. Ons plan was om in dezelfde stijl te bouwen, zodat het nieuwe gebouw ook in de omgeving zou passen. Dat idee vond ook op het gemeentehuis gehoor, want het plan kwam bijvoorbeeld in één keer door de Welstandscommissie.''

Toen diende zich vervolgens de vraag aan hoe de invulling van het pand er uit zou gaan zien. Vonk legt uit: ,,Het was mogelijk dezelfde ruimte terug te bouwen, die er voor de brand was. In ons geval 1.500 kubieke meter, terwijl normaal gesproken in het buitengebied een maximum van 675 kubieke meter geldt. Ook stond vast dat tandtechnicus Paul Höring, die bij ons ruimte huurde en die door de brand ook dakloos was geraakt, niet terug zou keren. Hij is verhuisd naar Medisch Centrum Veluwse Poort aan de Eikenlaan in Ede.''

BED AND BREAKFAST Toen kwamen de ideeën weer boven tafel, die een jaar of tien geleden ook al opborrelden. Helma en Jan dachten toen na over een mogelijke toekomst als ze waren gestopt met Daalder Kaas, bekend van onder meer de markten in Ede en Bennekom. De heer des huizes zag wel brood in een (uitgebreid) bed-and-breakfast in Griekenland. ,,Maar ja, daar zijn er wel twee voor nodig en Helma zag dat niet zo zitten. Toen hebben we besloten dat plan hier te verwezenlijken.'' Zelf geven ze ook de voorkeur aan een bed-and-breakfast boven een hotel. ,,In een bed-and-breakfast is toch meer sprake van een huiselijke sfeer. Een hotel is wat onpersoonlijker.''

Na een jaar bouwen kon de familie Vonk haar intrek nemen in het woonhuis. Vervolgens was de realisering van de ruimtes voor de bed-and-breakfast, die door het leven gaat als Nieuwe Deel, aan de beurt. In de boerderij zijn op de verdieping drie kamers gemaakt, elk met afzonderlijke badkamer. Op de begane grond (de deel) is een grote gemeenschappelijke ruimte. Daar krijgen de gasten bijvoorbeeld ook hun ontbijt geserveerd. Een opvallend detail in die ruimte is een aantal gevelstenen, die herinneren aan de voormalige boerderij.

PLUSPUNT Voor de realisering en de invulling van de bed-and-breakfast hebben Jan en Helma de tijd genomen. Ze hebben het als een groot pluspunt ervaren, dat ze vanaf het allereerste begin aan de invulling konden werken, zonder rekening te houden met bestaande situaties, zoals die zich in te verbouwen panden voordoen. Voor de inrichting heeft Jan nogal wat spullen zelf gemaakt, zoals kasten, badkamertafels, spiegels en lampen. Helma voegt daar nog aan toe, dat ze het heel mooi vond dat de invulling helemaal naar eigen inzicht kon, maar dat de keus soms zo overweldigend groot was dat ze er af en toe eigenlijk geen zin meer in had. ,,Er is zoveel.''

EERSTE GASTEN Maandag 7 augustus was de eerste dag voor Bed and Breakfast Tweede Deel. En op woensdag 9 augustus maakten de eerste gasten hun opwachting. Nota bene uit Frankrijk. Amper twee maanden later hebben niet alleen Nederlanders, maar ook Belgen en Amerikanen de weg naar de Tweede Deel weten te vinden. ,,We vragen wel aan onze gasten hoe ze bij ons terecht gekomen zijn en dan krijgen we als reactie, dat het er bij ons zo mooi uitziet. Vanzelfsprekend is ook de presentatie op internet heel belangrijk.''

Vooralsnog komt de bed-and-breakfast nog voor het grootste deel op Jan neer. Hij is vrij recent gestopt met Daalder Kaas. De kaashandel is door een medewerker overgenomen. Helma werkt op dit moment nog twintig uur per week bij de zaak die ze jarenlang hadden, maar is het wel de bedoeling die uren te verminderen en meer tijd in de Tweede Deel te steken.

BLIJ EN TROTS Terugkijkend op de periode na de brand geven ze aan, dat het best twee moeilijke jaren zijn. ,,Ik heb er ook verdriet om gehad'', zegt Helma. ,,Er is veel van emotionele waarde verloren gegaan. Er waren echt wel moeilijke momenten. Maar het is ook zo betrekkelijk. Kijk naar vluchtelingen, die hebben niks.'' Ze vinden dat ze blij en trots mogen zijn als ze het resultaat van die twee jaar zien. ,,Het is iets moois geworden. Wij kunnen weer vooruit. En een bed-and-breakfast is lang vol te houden.''