• Freek Wolff

Dakloze structureel niet uit het oog

EDE Het project 'Ontmoeten en verbinden' voor daklozen is van project een vast onderdeel geworden van het sociale domein. Met Katherina Soetendal van Iriszorg en Arent Veldhuizen van het Leger des Heils op zoek naar Metin (47).

 

De man heeft een dun jack aan en kruipt onder het viaduct vandaan bij station Ede-Wageningen. Hij zegt dat hij een beetje duizelig is. Katherina biedt hem een bakje friet en een kop koffie aan. ,,Dat is geen patatje oorlog, maar een patatje vrede", reageert Metin gevat (hilariteit).

Hij is geboren in Turkije en kwam als tweejarig jongetje met zijn moeder naar Lunteren, samen met twee broers en een zuster. Hij ziet ze bijna nooit meer. ,,Ze zijn druk", zegt hij. Toen Metin twintig was, woonde hij in Ede en overleed zijn moeder na een ernstig verkeersongeval.

DRIE KINDEREN Metin spreekt goed Nederlands en werkte jarenlang in de productie van bedrijven als de Akzo. Ook werkte hij in Naaldwijk, Rotterdam en Tilburg. Hij trouwde, maar is later gescheiden. ,,Het moet klikken, anders wordt het niks", zegt hij. Uit dat huwelijk kreeg hij drie kinderen. Metin ziet ze nooit meer. ,,Ze wonen in Rotterdam, maar daar heb ik geen geld voor en ze hebben geen tijd voor me."

Het is nu bijna acht jaar geleden dat Metin als oproepkracht werkte bij Sanorice (wafels) in Veenendaal, maar sindsdien niet meer. Toen woonde hij nog op kamers in Ede. Daarna kreeg hij geen werk meer en kwam hij in de bijstand terecht. ,,Zo raakte ik blut."

KOUD Bij de gemeente ging het administratief weleens mis en bleef de bijstandsuitkering uit. Sinds zeven jaar woont Metin nu op straat, ook al is het 's winters erg koud. Zelf bagatelliseert hij die lage temperatuur. ,,Soms schrik ik er 's nachts even wakker van." Zelfs toen het min tien was, koos hij ervoor om niet op het aanbod in te gaan om bij het pension van het Leger des Heils neer te strijken. Hij zegt dat hij moeite heeft met regels die daar gelden. ,,Ik pas daar gewoon niet."

Arent en Katherina zochten zo'n drie jaar geleden contact met Metin, maar eerst was de dakloze man zeer schuw. Na verloop van tijd ontstond er toch vertrouwen en waardeerde hij de dekens en truien die hij aangeboden kreeg. ,,We checken elke week een paar keer hoe het met zijn gezondheid gaat. We kennen zijn slaapplekken. Hij eet wel twee keer per week bij pastor Max in de Meet-Inn, met wie wij ook samenwerken."

Ze respecteren dat hij voor de straat kiest. ,,Mensen als hij zijn er allergisch voor als je ze in een traject wilt duwen. Dan haakt hij meteen af." Daarom is Metin vermoedelijk een goede kandidaat voor de Skaeve Huse, de containerwoningen die de gemeente ergens wil plaatsen en waar daklozen toch een eigen dak boven het hoofd hebben.

MOOIE REGELING ,,Hij is wat vrijgevochten, maar dat is ook een stuk kwetsbaarheid. Dat is voor ons minder interessant. We konden bij de gemeente een mooie regeling van budgetbeheer voor hem treffen, waar hij zelf toestemming voor gaf. Elke week krijgt hij daar een paar tientjes zakgeld en de rest van de uitkering wordt apart gezet, waarmee zijn zorgverzekering wordt betaald. Maar Metin is niet iemand die om hulp vraagt..."