• Sina Salim, D66 Ede

    Foto: Freek Wolff

D66 Ede haalt uit naar 'intolerante raadsleden'

EDE Vuurwerk donderdagavond in de Edese gemeenteraad toen Sina Salim (D66) erover sprak dat tolerantie overal terug te zien is in de Edese samenleving. ,,Ede is een stad die vluchtelingen met waardigheid opvangt. Zeker na afgelopen maand ben ik trots een Edenaar te zijn," aldus de D66'er.

Jan de Boer

Salim was ook voorbeelden van intolerantie opgevallen. ,,Maar die speelden zich binnen de muren van de raadszaal af. Een raadslid dat groepen vluchtelingen wegzet als een aanval op onze cultuur. En nog een ander raadslid dat oproept tot een boycot van winkeliers die zijn mening over de zondagsopenstelling van winkels niet delen."

De door Salim niet bij naam genoemde personen, Breunis van de Weerd (SGP) en Ruben van Druiten (BurgerBelangen), hadden meteen door dat de D66'er de pijlen op hen richtte. Nadat Van de Weerd uitlegde wat hij met z'n teleurstelling over de lauwe houding van de SGP-achterban en kerken over de zondagopenstelling bedoelde, wilde Salim zijn woorden wel intrekken dat de SGP'er intolerant is.

Dat deed hij niet bij Van Druiten, die zei dat hij geen aanval had gedaan op de Nederlandse cultuur. ,,Ik heb gezegd dat ik onze cultuur niet wil inwisselen voor een andere cultuur. Ik vertegenwoordig ook mensen die er op tegen zijn dat vluchtelingen in Ede worden opgevangen. Op het moment dat Salim mij als intolerante volksvertegenwoordigerweg zet, zet hij ook mijn kiezers als intolerant weg. Dat vind ik niet netjes. Je moet op basis van argumenten de discussie voeren."

Volgens Van Druiten is er ook een tegengeluid. ,,Dat heeft niets met onverdraagzaamheid te maken. Daar was ik kwaad over. Het is jammer dat Salim zijn woorden niet terug nam. Het staat nu onnodig op scherp."

Burgemeester Cees van der Knaap deed op het eind van de gemeenteraadsvergadering de oproep 'om elkaar niet de maat te nemen'. ,,Er was een aantal mensen geraakt. Ik hoop dat zij het kunnen uitpraten. Laten we terughoudend zijn om elkaar zo te bejegenen."

Foto archief:

Sina Salim (D66).

Label:

Vluchtelingen