Column 'Redelijk Getikt': Icoon

Niemand krijgt vermoedelijk de foto van zijn netvlies die vorige week de hele wereld over ging. Het jongetje met een blauw broekje en rood t-shirt dat doodstil op het strand lag, aangespoeld na een fatale botsing tussen twee boten in een wanhoopspoging om de oorlog in Syrië te ontvluchten. Dit icoon werd in no-time het symbool voor al die duizenden ontredderde en wanhopige mensen. Een huivering ging door mijn lijf toen ik - tijdens mijn vakantie in België - een vrouw met een hoofddoek en zo'n dreumes op haar arm in een winkel zag staan. Het ventje had schik en zijn moeder glimlachte. Ze waren duidelijk van allochtone afkomst en hadden het gelukkig beter getroffen.

De iconische foto had als effect dat de empathie in het Westen concreet op gang kwam. Ik zag beelden van Duitsers die op een vliegveld in München applaudiseerden voor de vluchtelingen die arriveerden. 'Welcome in Germany', riepen sommigen.

Ook in Nederland laten mensen hun hart spreken en zijn burgers bereid om vluchtelingen een warm welkom te heten. Gemeenten als Apeldoorn en Hilversum bieden concrete huisvesting en honderden landgenoten willen gastgezin zijn.

In de gemeente Ede roert de politiek zich nog voorzichtig op dit gebied. Dat hoeft niet, want de kazerneterreinen bieden veel ruimte om vluchtelingen ruimhartig op te vangen.

Of kijken we liever naar 'Heel Holland Bakt' misschien? Het is de nieuwe decadente tv-hype waarvan ik een spotje voorbij zag komen, pal na hartverscheurende beelden van de vluchtelingenstroom.

Freek Wolff