Column 'Redelijk Getikt': Bed, bad en brood

Als variant op bed & breakfast (bb) bestaat er nu bed, bad & brood (bbb). In zo'n pension heb je zelfs een luxe whirlpool in plaats van een simpele douche. Dit klinkt als een plek waar het bijzonder prettig toeven is.

Niets is minder waar. Uitgeprocedeerde asielzoekers vallen tussen wal en schip. Op zo'n plek hoort niemand thuis, want je hebt geen enkele status. Je bestaan wordt eigenlijk ontkend. Onzekerheid troef en leven onder tamelijk erbarmelijke omstandigheden. En dit dankzij een besluiteloze regering, waarbij partijen vooral bang zijn voor imagoschade.

Tegelijk is de conditie van deze allochtonen nog heilig vergeleken met de arme drommels die dit weekend met man en muis verdronken. En de volgende boot staat alweer klaar voor de levensgevaarlijke oversteek. 'Dobbernegers of dobbertunisten' worden de gelukzoekers op internetfora gekscherend genoemd. Maar hoe radeloos moet je zijn om zo'n waagstuk aan te gaan?

Een oplossing die ik hoorde lijkt me een logische en ligt voor de hand: de ellende in de wortel aanpakken, dus ervoor zorgen dat de gammele schepen en bootjes überhaupt niet uit de havens vertrekken. Maar goed, dat vraagt heel wat politiek vernuft om medewerking te krijgen van leiders in Noord-Afrikaanse landen als Libië.

Het blijft (vooralsnog) een ver-van-ons-bed-show. En buiten zie ik langs een Edese straat een man in een reflecterend hesje en een gasbrander het onkruid tussen de stoeptegels bestrijden. Gelukkig stellen wij onze prioriteiten.

Freek Wolff