Column 'Redelijk Getikt': Afval

Nooit geweten dat medicijn in de strijd tegen kanker nagenoeg op straat ligt. In de naalden van de taxushaag zit namelijk baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van vijftig procent van de chemotherapieën.

Nu blijven chemokuren natuurlijk paardenmiddelen, maar het kan zeer effectief zijn om tumoren en andere rottigheid bij de kladden te grijpen.

 

Nu komt de Taxus baccata niet overal in de wereld voor, maar floreren er in Ede wel heel wat van deze heggen. Maar liefst twintig kuub snoeisel werd deze zomer verzameld, allemaal in het kader van de actie 'Vergroot de hoop en verklein de kanker'. Een loffelijke actie in de strijd tegen een vreselijke ziekte die in bijna alle families toeslaat.

 

Ede is sowieso goed bezig op het gebied van afval. Want vanaf vandaag kunnen we onze plasticzak ook gaan vullen met lege drinkpakken en blik. Waar gft al lang staat voor groente, fruit en tuin, scheiden we nu ook pmd-afval, wat staat voor: plastic, metaal en drinkpakken.

Het gaat de goede kant op qua recycling, want dit jaar werd ook de inlevering van glasafval gemakkelijker, omdat potjes niet schoon hoeven te zijn en deksels mag je er op laten zitten.

 

Nu maar hopen dat er bij alle onverlaten die nog steeds hun troep van zich afsmijten iets gaat knagen in hun botte hersens. Maar ik vrees dat het geweten van die personen helaas al zwaar vervuild en aangetast is. Als daar nu eens zo'n stofje voor werd ontdekt als in de taxus, zou dat fantastisch zijn. En dan mag de politiek beslissen of die figuren verplicht aan een infuus moeten of niet... Ik zou het wel weten.

 

Freek Wolff