'Coeliakie, van haver tot gort'

EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede houdt maandag 27 oktober samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging een voorlichtingsbijeenkomst. Het thema van deze avond is: 'Coeliakie van haver tot gort'. Aan bod komen de behandeling van coeliakie en de onderzoeken die daarbij horen maar ook het dagelijkse leven met coeliakie. Er is gelegenheid om vragen te stellen.In Nederland kunnen zo'n 160.000 mensen niet tegen gluten, zij hebben een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in diverse granen en dus ook in de producten die van deze granen zijn gemaakt.Patiënten met coeliakie krijgen door het eten van gluten ontstekingen in het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan daardoor kapot en het darmslijmvlies raakt beschadigd. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Klachten die dan kunnen ontstaan zijn buikpijn, een opgezette buik, diarree en vermoeidheid.Beschadigde darmvlokken herstellen zich zodra de patiënt geen gluten meer eet. Zelden zijn de beschadigingen blijvend. Na herstel van de darm blijven patiënten gezond zolang ze geen gluten binnenkrijgen. Maar een glutenvrij dieet vergt wel veel discipline.Op maandag 27 oktober is er van 19.30 uur tot 22.00 uur in Ziekenhuis Gelderse Vallei een voorlichtingsbijeenkomst over coeliakie. Dr. J.J. Uil, maag-darm-leverarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei, vertelt onder andere over hoe vaak controles plaatsvinden en waarop dan wordt gelet. Ook belicht hij eventuele risico's op kwaadaardige aandoeningen en hoe daaraan in de controles aandacht wordt besteed.Wilma Verburgt, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei, belicht de dagelijkse praktijk. Vragen als: wat is een volwaardige voeding en hoe kun je jouw dieet volhouden, worden beantwoord. Luud Gilissen, werkzaam bij Plant Research International Wageningen, vertelt over gezondheidsaspecten van het natuurlijk glutenvrije graan: haver.Ook is een leverancier van glutenvrije producten met zijn producten aanwezig.Deze avond is voor mensen met coeliakie en andere belangstellenden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.geldersevallei.nl/coeliakie of bellen naar (0318) 43 45 30. De toegang is gratis.