• Ted Walker
  • Gemeente Ede
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Burgemeester Van der Knaap kondigt afscheid aan (video)

EDE Cees van der Knaap vertrekt in september als burgemeester van Ede. Dat maakte hij vrijdagmiddag bekend op de nieuwjaarsreceptie in Cultura. De 65-jarige burgervader gaat van zijn pensioen genieten.

 

Jan de Boer

 

Van der Knaap kiest ervoor zijn terugtreden aan te kondigen tijdig voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Dat geeft de gemeenteraad volgens hem voldoende tijd om een nieuwe burgemeester te zoeken, zodat zijn opvolger de kans krijgt zich in te werken en de gemeente te leren kennen voor het aantreden van een nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college.

 

AANTREDEN Op 13 november 2007 sprak de gemeenteraad van Ede zijn voorkeur uit voor Cees van der Knaap als opvolger van toenmalig waarnemend burgemeester Tineke Netelenbos. Na de formele procedures werd de in Bennekom geboren Van der Knaap op 21 januari 2008 als burgemeester van Ede geïnstalleerd. In oktober 2013 besloot de gemeenteraad om hem voor te dragen voor een nieuwe termijn van zes jaar. Zijn eerste termijn liep op 21 januari 2014 af. Op 3 januari 2014 maakte Van der Knaap zelf bekend dat de Kroon hem voor een tweede termijn had benoemd.

 

LOOPBAAN Cees van der Knaap begon zijn werkzame carrière als leerling-verkoper bij warenhuis V&D (Vroom en Dreesmann). Daar werkte hij van 1966 tot 1970. Voordat hij burgemeester werd in Ede was Van der Knaap van 22 juli 2002 tot 18 december 2007 staatssecretaris van Defensie. Hij werd in die tijd de 'stille adjudant' van toenmalig premier Jan Peter Balkenende genoemd.

Daarvoor was hij onder meer bestuurder van de Vervoersbond CNV, lid van het hoofdbestuur van het CNV als coördinator arbeidsvoorwaarden en algemeen secretaris van het CNV. In de perioden 1998-2002, begin 2003 en 2006-2007 was hij Tweede Kamerlid voor het CDA. Van der Knaap was toen ook enige tijd fractiesecretaris van de Christen Democraten.

 

Na een werkzaam leven van ruim 50 jaar is het voor Cees van der Knaap een goed moment om 'enerzijds ruimte te maken voor verjonging in het Edese bestuur en anderzijds te gaan genieten van een andere invulling van mijn leven'. De burgemeester vindt het een voorrecht de gemeente Ede en haar inwoners te mogen dienen, zo zegt hij in een eerste reactie. ,,Het ambt van burgemeester van Ede is een uitdagende baan in een geweldige gemeente. Dat is ook wat ik altijd heb gezegd: als ik burgemeester word, dan van Ede. En tot aan 1 september blijf ik mij voor honderd procent inzetten voor de gemeente."

 

COLUMN De burgemeester schrijft elke twee weken een column in nieuwsblad Ede Stad. De column voor de editie van woensdag 11 januari wordt, in verband met het aangekondigde afscheid nu al gepubliceerd. Lees de column hier.

 

Bekijk ook de video waarin de burgemeester een eerste reactie geeft op zijn vertrek.