• Foto: Freek Wolff

'Bennekom wordt niet opgeslokt door Ede'

BENNEKOM Wethouder Marije Eleveld gaf tijdens een openbare bijeenkomst van de Dorpsraad Bennekom uitleg waarom Bennekom onderdeel uitmaakt van een wijkteam Bennekom/Ede-Zuid. Bennekom wordt volgens haar niet opgeslokt door Ede.

Jan de Boer

Bennekom heeft volgens Eleveld een aparte status in het wijkteams. ,,Voor Bennekom is maatwerk nodig. We willen beter kunnen inspelen op wat er bij de bewoners leeft, zien waar er knelpunten zijn in buurten en dorpen. We willen gebruik maken vanuit de kracht en energie van de bevolking. Bennekom heeft een oudere bevolkingssamenstelling, dat eigen aandachtpunten met zich meebrengt."

Samenwerking staat hoog in het vaandel. ,,Dat draagt bij aan een betere leefomgeving." Het wijkteam is bezig voor Bennekom en voor Ede-Zuid. ,,Dat betekent absoluut niet dat wij Bennekom en Ede-Zuid als één geheel zien. Bennekom heeft een andere samenstelling dan de wijk Rietkampen. En Rietkampen heeft wee een andere samenstelling dan bijvoorbeeld Ede-Zuid."

Vanuit de zaal werd opgemerkt dat de gemeente niet meteen doet wat de bevolking wil. Zo is het in het dorp moeilijker om een paspoort te halen. Bennekommers moeten daarvoor zeker een keer naar het gemeentehuis in Ede. Ook werd geklaagd dat je in Bennekom geen pasfoto meer kunt laten maken. ,,Ik begrijp dat dat voor ouderen lastig is. Misschien moeten we iets anders organiseren, moet er een goede taxiservice komen of iets geregeld worden via vrijwilligers."

Ede is in voor creatieve oplossingen. ,,We moeten wel overal kijken hoe het beter, anders en ook goedkoper kan." Dat riep bij een aanwezige de vraag op 'moeten vrijwilligers het werk van ambtenaren gaan doen?'.

Bij de uitgifte van paspoorten niet, aldus Eleveld. ,,We zoeken naar oplossingen hoe wij onze middelen zo goed mogelijk kunnen besteden. Ik vraag me echt af of het veertig uur per week open hebben van een gemeenteloket of een politiepost effectief omgaan is met gemeenschapsgeld."

Foto:

Wethouder Marije Eleveld