• Koen van Weel

Bende Roemeense 'stuntdieven' opgepakt in vakantiepark Otterlo

OTTERLO De politie heeft zaterdag in een vakantiewoning in DroomPark De Zanding in Otterlo een groep van vijf Roemeense 'stuntdieven' in de leeftijd van 33 tot 43 jaar opgepakt.

De bende liep tegen de lamp na een beroving afgelopen week. In de nacht van 24 op 25 juli is op de A73 ter hoogte van Horst uit een vrachtwagen een groot aantal iPhones ontvreemd. Dit gebeurde volgens de zogenoemde Roemeense methode: diefstal al rijdend op de snelweg. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland tipte daar de politie over.

WERKWIJZE De verdachten benaderden de vrachtwagen van achteren met een geprepareerde auto. Al rijdende zag een van de verdachten kans het slot van de vrachtwagen te forceren en de deur te openen. Vervolgens klom één van de verdachten, via de motorkap van de achterop rijdende auto, aan boord van de vrachtwagen. Hierna laadde hij vanuit de vrachtwagen een groot aantal dozen met iPhones over, via het geprepareerde dakraam van het autobusje.

Deze werkwijze werd sinds 2015 al zeventien keer gehanteerd, in Nederland vijf keer eerder.

INTENSIEF ONDERZOEK De dienst Infra van de Landelijke Eenheid deed al jaren, onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, intensief onderzoek naar deze groepering. De afgelopen jaren zijn er verschillende transporten op deze manier beroofd van hun lading. Ook elders in Europa zijn soortgelijke diefstallen gepleegd. Het betrof hier vrijwel altijd ladingen met dure smartphones. In het vakantiehuisje werd en grote hoeveelheid Iphones gevonden met een waarde van een half miljoen euro.

Transportcriminaliteit, waaronder ladingdiefstal, is een belangrijk onderwerp voor politie en justitie, meldt het Openbaar Ministerie. In de aanpak van transportcriminaliteit werkt het OM samen met de politie en andere publieke- en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Verbond van Verzekeraars, EVO, TAPA, Transport en Logistiek Nederland en het Ministerie van Veiligheid & Justitie).

De verdachten worden dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

De video is een voorbeeld van de werkwijze van de bende, niet gerelateerd aan deze zaak, red.