• Freek Wolff

AZC-kans: Lindehof, Klinkenberg, Permar, Braamhorst, Goudsberg en Ford-dealer (update)

EDE De zes locaties die de gemeente Ede op het oog heeft om een asielzoekerscentrum (AZC) te realiseren zijn: De Lindehof in Otterlo (Hoenderloseweg), De Goudsberg in Lunteren (Hessenweg), De Klinkenberg (Van Heutszlaan), De Braamhorst (Zonneoordlaan) en voormalige Ford-dealer (Klaphekweg) in Ede. Dat maakte de burgemeester Cees van der Knaap vrijdag bekend.

Freek Wolff

,,We hebben gewerkt met vier criteria om uit de longlist van 36 plekken een shortlist te maken van zes stuks'', legt gemeentelijke projecleider Arjen Droog uit. ,,Dat is ten eerste de beschikbaarheid. Ten tweede de bereidheid van de eigenaar. Ten derde de beleidslijn van het COA, zoals afstand tot voorzieningen, vierkante meters en de mix van kamers. Ten vierde de bestemming, waarbij je met een tijdelijke vergunning overal terecht kunt, maar we realiseren liever een AZC waar al eerder iets geweest is op het gebied van werk, wonen of recreatie."

MOTIVATIE Droog motiveerde ook per plek de keuze. Zo is het gebouw van de Permar nog volop in gebruik, dus daar zitten wat haken en ogen aan, hoewel de directie hier bereid is mee te werken. ,,Het voormalige Ford-gebouw is misschien een rare gedachte, maar als dat pand gesloopt wordt, kunnen we daar misschien cabins neerzetten. Het voormalige Klinkenberggebouw was al eerder in beeld en we willen opnieuw kijken naar de financiële consequenties. De Braamhorst is een vrij groot terrein van acht hectare, waar nu een caravanclub is gevestigd op grond van de gemeente. Daar zijn gesprekken over dit potentieel. Op de Goudsberg wonen veel Polen, maar de werkgevers en eigenaar stellen dat vertrek denkbaar is, al ligt dat nog wat complex. De Lindehof ten slotte is technisch gezien nog steeds geschikt.''

ONDERZOEK Er zal nader onderzoek plaatsvinden door een onafhankelijk bureau met het oog op deze zes locaties. ,,Welke daadwerkelijk AZC worden, is dus nog lang niet zeker", aldus de burgemeester. ,,We weten dat het emoties oproept bij burgers en begrijp hun zorg, maar we gaan ze goed informeren. Ik ben wel blij met de brede steun die we donderdag in de gemeenteraad kregen. Daarom hoop ik dat bewoners ook met respect voor elkaars opvattingen blijven omgaan.''

Hierbij hoopt het COA dat er per gekozen plek minimaal ruimte zal komen voor 200 vluchtelingen. In totaal wil Ede er minimaal 600 opvangen in AZC's, naast de noodopvang van 300 personen in de Mauritskazerne. Het volledige aantal wil de gemeenteraad maximaal houden op 1400 vluchtelingen.

BRIEF Direct omwonenden ontvangen vrijdag 15 januari een brief met uitleg. Er volgt nu specifiek onderzoek naar de locaties. Op donderdag 21 januari is er van 15.00 tot 20.00 uur een informatiemiddag en -avond in Cultura aan de Molenstraat in Ede. Omwonenden van de zes locaties kunnen daar vragen stellen, zorgen uiten en ideeën delen met de gemeente Ede.

Als dit onderzoek is afgerond komt er in maart 2016 een tweede inloopsessie voor omwonenden en belanghebbenden op basis van de resultaten van dit onderzoek. Op basis van de specifieke locatieonderzoeken en inspraak legt het gemeentebestuur een voorgenomen besluit over de opvanglocatie(s) voor aan de gemeenteraad. Dat betekent dat de gemeenteraad in april 2016 het laatste woord heeft over de locaties en de vormen van opvang in de gemeente Ede.

Label:

Vluchtelingen