• Vertegenwoordigers van de Stichting Paymaan omringd door een aantal Soroptimisten, voor de gelegenheid in Afghaanse kleding

    Claudia Phefferkorn

Soroptimisten brengen ruim 12.000 euro bij elkaar voor Afghaanse schoolmeisjes

22-03-2017, 20:20 | Lezersnieuws | Lydia Hubregtse

Zeshonderd bezoekers aan Movie and More, een kleine tweehonderd maaltijdgasten, vele tientallen sponsors en de inzet van veertig Soroptimisten uit Ede: dat samen heeft een bedrag van ruim 12.000 euro opgebracht voor onderwijs aan Afghaanse meisjes. Stichting Paymaan uit Nijmegen nam 21 maart heel gelukkig de cheque in ontvangst in CineMec Ede.

Soroptimist Club Ede organiseerde op 21 maart - Afghaans nieuwjaar - in samenwerking met Cinemec Ede voor de elfde keer haar jaarlijkse filmavond met dit jaar de film What tomorrow brings, de Nederlandse voorpremière voordat deze documentaire over Razia Jan en haar meisjesschool wordt vertoond op het Movies that Matter Festival in Den Haag (24-maart-1 april).

Movie and More-bezoekers konden dit jaar voor het eerst vooraf ook eten in CineMec: Food of Cultures uit Wageningen serveerde als sponsor een Afghaans/Iraans buffet. De opbrengst van de film en het buffet gaat naar het project Meisjes naar school in Afghanistan van Stichting Paymaan uit Nijmegen. Het project geeft o.a. meisjes in Afghanistan een kans om zich te ontwikkelen in plaats van uitgehuwelijkt te worden of veroordeeld te zijn tot kinderarbeid. De getoonde film sluit daarop perfect aan.

De opbrengst bedraagt € 12.093 euro. De cheque werd overhandigd door Soroptimisten in Afghaanse kleding. Clubpresident Roos Scharten benadrukte in haar korte speech de aandacht die wereldwijd Soroptimisten besteden aan educatie om meisjes kansen te geven zich tot vrouwelijke leiders te ontwikkelen.

Soroptimist Club Ede bedankt haar sponsors en bezoekers van dit event voor hun bijdrage. Hoofdsponsors van het event waren KernGroen en Van Veen advocaten. Het vrouwendispuut Ignis Fatuus uit Wageningen heeft met veel hand- en spandiensten geholpen, van de verkoop van loten tot kaartcontrole en garderobe. Debora Dijkstra maakte een mooie voorfilm met een indrukwekkende monoloog van arts Parweez Kohestani over het werk van Paymaan. Voor meer informatie: www.soroptimistede.nl en www.paymaan.nl

Contact: ede@soroptimist.nl of projectleider Agathe Schoeman,

06 502 657 82.