• Ronald Brautigam laat de herfst voor wat is in de Edesche Concertzaal. Foto: Marco Borggreve

Ronald Brautigam: "Ik kan er op elke piano wel wat van maken"

29-10-2015, 11:41 | Lezersnieuws | Edesche Concertzaal

Niets is vanzelfsprekend in het leven van Ronald Brautigam. "Soms moet je jezelf opnieuw uitvinden", vertelt hij openhartig aan de telefoon vanuit zijn Amsterdamse woning. In zijn inmiddels dertigjarige carrière heeft hij al verschillende succesvolle paden bewandeld. Hij is gevierd pianist op de moderne vleugel en de fortepiano, speelt even gemakkelijk Mozart als Stravinski. Zijn Beethoven-opnames werden in de pers zelfs uitgeroepen tot de nieuwe standaard.

Bestel kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl/t285

'Als je precies doet wat er staat is het goed'

De carrière van Brautigam kwam in een stroomversnelling toen hij in 1984 de Nederlandse Muziekprijs won, de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van klassieke muziek. "Het was geen geldprijs, meer een studiebeurs. Bovendien kwam ik dankzij die prijs in contact met mensen op hoge posten in het Nederlandse muziekleven, die me feedback gaven en deuren konden openen. Zo kwam ik dankzij artistiek directeur Hein van Rooyen in het Concertgebouw terecht. Voor masterclasses ging ik naar Gordon Green in Londen. Na zijn dood kwam ik bij meesterpianist Rudolf Serkin terecht."

De Bösendorfer Imperial

Ronald Brautigam verheugt zich enorm op de Weense Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal. Het instrument kent hij vrij goed. "Ik heb zelf jarenlang een Bösendorfer gehad. De klank past heel goed bij de Weense muziek. De Bösendorfer zingt meer dan de Steinway, het instrument heeft ook een lichtere klank dan veel Duitse vleugels. Omdat de meeste zalen een Steinway bezitten, ben ik indertijd daar toch maar toe overgestapt om me thuis zo optimaal mogelijk op concerten voor te bereiden."

De muziek die hij zaterdag 31 oktober in de Edesche Concertzaal speelt zijn vooral persoonlijke voorkeuren. "Ik heb het programma niet specifiek op de Bösendorder Imperial uitgekozen, maar het klinkt er wel heel goed op. Het is een Scandinavisch programma geworden. Ik ben bijvoorbeeld gek op de muziek van Carl Nielsen, die 150 jaar geleden werd geboren." Door zijn jarenlange band met het cd-label BIS is Brautigam ook regelmatig in Zweden te vinden. "Ik kom er erg graag en de melancholieke sfeer spreekt me aan." Iets dat ook in de muziek is terug te horen.

Bestel kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl/t285