• Hartverwarmende boodschappen voor de vluchtelingen

Edenaren hartverwarmend positief naar de vluchtelingen in de noodopvang

12-03-2016, 21:10 | Lezersnieuws | Emma Goudman

'Met hand en hart - saamhorigheid tegen angst en haat' kijkt terug op een bijzonder succesvol evenement. Op zaterdag 12 maart kwamen in het centrum van Ede meer dan honderd Edenaren bij elkaar om de vluchtelingen in de noodopvang een hart onder de riem te steken.

Bijna letterlijk zelfs, want het grote hart waar mensen welkomstboodschappen aan vast konden maken werd bedolven onder de briefjes met hartverwarmende teksten. Ook hadden veel mensen bloemen meegenomen en brachten een aantal kinderen tekeningen en zelfgemaakte schilderijtjes mee voor hun leeftijdsgenoten in de noodopvang.

Nora (Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede) en Liesbeth Blanken (Welkom Winkel van het Rode Kruis) gaven een kijkje achter de schermen bij beide initiatieven, waar talloze vrijwilligers zich inzetten om kleding en goederen bij de vluchtelingen te krijgen.

Pieter Schonewille vertelde samen met Nathalie van Dijk hoe zij hulpgoederen naar de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerken hebben gebracht, maar ook over de gastvrijheid onder de vluchtelingen die ze daar hebben ervaren. Pieter: "Zelfs als er overal gebrek aan is, is er altijd wel iets om met elkaar te delen."

Jan de Kluijver van het Diaconaal Platform Ede vertelde over de bijzondere momenten tijdens de 'Meet & Eat' waarbij vluchtelingen uit de noodopvang worden uitgenodigd om te komen eten bij inwoners van Ede en benadrukte het belang van saamhorigheid en positiviteit.

Bijzonder waren ook de verhalen van Manar en Mary, beide jonge vluchtelingen. Zij vertelden over hun ervaringen, maar ook over wat ze sterk houdt in moeilijke tijden. Manar (19 jaar), bewoner van de noodopvang en vrijwilliger bij het Rode Kruis, sprak zijn dank uit voor alle ondersteuning en vriendelijkheid die hij in het contact met anderen ervaart.

In een stralende lentezon en begeleid door de uitbundige muziek van samba-band Rythms of Resistance heeft de hele groep een vrolijke wandeling door het centrum gemaakt, waar omstanders zelfs onderweg bloemen kwamen brengen.

Na afloop is de organiserende groep naar de noodopvang gegaan om daar het hart met welkomstboodschappen, de tekeningen en de bloemen aan de vluchtelingen te overhandigen. Onder het genot van een kopje koffie konden we kennismaken en vertellen over de middag. De vluchtelingen waren aangenaam verrast en erg blij met het initiatief.