• In de schoolklas kun je nu zelf met het leesplankje aan de slag

    Riet Beaujean

Museumkidsweek in het Kijk en Luistermuseum

06-10-2017, 11:32 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 14 oktober 2017, 17:00 tot zaterdag 28 oktober 2017, 00:00

Locatie:

Kerkstraat 1, Bennekom
Kijk en Luistermuseum
Bennekom

De herfstvakantie staat voor de deur. Lekker vrij om leuke dingen te doen. In het Kijk en Luistermuseum is van alles te beleven. Het is Museumkidsweek. Onder het motto: 'is het spannend in het museum?' kun je op zoek naar spannende plekken in het museum. Je kunt een speurtocht doen en zo het hele museum verkennen. Ook kun je je verkleden als kinderen uit de tijd van Ot en Sien. Leuk om daarna een foto te maken, bijvoorbeeld in het oude schoolklasje. Samen met opa en oma een bezoek aan het museum, de 'Schatkamer van Bennekom' is extra leuk, want opa en oma kunnen mooie verhalen vertellen over hoe het vroeger was.

In het Kijk en Luistermuseum is iedereen welkom. Er is van alles te bekijken, beluisteren en beleven. Er is een kist met kleren om je te verkleden als kinderen van honderd jaar geleden. Leuk om daarvan een foto te maken! Bijvoorbeeld in het oude schoolklasje. Hier kregen de dorpskinderen vroeger les van de meester. De meester was streng! Als hij aan het woord was gold het devies: 'Mond dicht en armen over elkaar!' Hij leerde de kinderen lezen met het leesplankje, schrijven op de lei met een griffel en later met de kroontjespen. Wist je dat je daaraan moest likken voordat je er de eerste keer mee mocht schrijven? Je kunt zelf in de schoolbank gaan zitten en werken met het leesplankje.

In het dorp was de veldwachter de ordehandhaver. Een echte Bromsnor met een sabel. Met hem kun je natuurlijk ook op de foto.

Op de deel is een speciaal hoekje voor kinderen ingericht, waar je van alles kunt leren over de boerderij.

In de muziekzaal kun je zien en horen hoe de mensen vroeger, toen er nog geen elektriciteit was, van muziek genoten, zonder zelf een instrument te bespelen.

Er zijn speeldozen, draaiorgels, straatpiano's en nog veel meer. Vaak spelen ze pas nadat je er een muntje hebt ingegooid. Sommige instrumenten maken dan niet alleen muziek, maar doen ook nog grappige kunstjes!

En het allerleukste: in de Museumkidsweek kun je met je een selfie bij een spannende plek of voorwerp in het museum een mooie prijs winnen! Een middag naar het museum is supergaaf!

De museumkidsactie duurt van 14 tot en met 28 oktober.