• Impressie Klaprooslaan/Brinkweg richting Talmalaan (beeldkwaliteit en buitenruimte zijn indicatief).

    Inbo

Meedenken Kolkakkerbuurt waardevol proces

17-03-2017, 13:50 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 17 maart 2017, 13:18 tot vrijdag 1 september 2017, 13:18

Locatie:

, Ede
Telefoonweg
Ede

Zes maanden heeft een groep van ongeveer 50 wijkbewoners gewerkt aan een stedenbouwkundig plan voor de Kolkakkerbuurt. Op donderdagavond 16 maart konden alle bewoners van de wijk het eindresultaat bekijken.

De Kolkakkerbuurt is en blijft een echt tuindorp. Dat was wel duidelijk op de informatieavond voor bewoners. Het plan is om 50 historische woningen aan de Kolkakkerweg te renoveren en de nieuwe wijk in deze stijl te herbouwen.

Waardevol proces

Een tuindorp is naar het idee van de Engelsman Ebenezer Howard (1850-1928) een ruim opgezette wijk met een dorps karakter, veel groen en een ruime tuin om zelf groenten in te kunnen verbouwen. "Omdat er binnen deze uitgangspunten nog heel veel mogelijk is dachten we er samen met de bewoners over na hoe het tuindorp Kolkakker eruit moet blijven zien bij de wijkvernieuwing," zegt Edwin Boonstoppel, projectleider van Woonstede. "Het was een heel waardevol proces voor iedereen. Er was enorm veel betrokkenheid uit de buurt en ook omwonenden schoven aan om mee te denken."

Karakteristieke details

De bewoners bepaalden met elkaar dat de bestaande woningen model zouden staan. De karakteristieke kenmerken komen terug. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de verspringende woningen die op de hoek van de Talmalaan en Kolkakkerweg een soort poort vormen. Dit stijlelement blijft behouden en wordt vaker in de wijk toegepast. Ook de afgeschuinde kappen, het boerderijkarakter, de kleuren en materialen blijven gelijk. Er zijn korte blokjes waardoor er veel hoekwoningen met grote tuinen blijven. Een grote wens uit de wijk is dat er voor de oudere bewoners gelijkvloerse woningen komen. Daarom komen er 20 seniorenwoningen en 39 appartementen. De appartementengebouwen zijn maximaal twee lagen hoog waardoor ze net als in Ede Zuid niet hoger zijn dan de eengezinswoningen.

Stemmen voor het plan

Vanaf vrijdag 17 maart tot 4 april 12.00 uur kunnen bewoners stemmen voor het totale plan. Marcel Boertien is buurtbewoner en waarnemend voorzitter van de Bewonerscommissie: "De Bewonerscommissie is trots op de buurtbewoners. Er is door een grote groep bewoners hard gewerkt aan het Stedenbouwkundig Plan dat samen met het plan voor de renovatie en het Sociaal Plan een goed totaalpakket biedt voor de wijkvernieuwing. Door de inzet van de bewoners zal de buurt na de vernieuwing een buurt zijn door en van de bewoners."

Benieuwd naar het stedenbouwkundig plan en hoe het tot stand kwam? Kijk op http://bit.ly/spkolkakker