• Jan Keij

    onbekend

De plaats van de ander op het levenspad

10-03-2017, 10:21 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 26 maart 2017,
10:30 tot 12:00

Locatie:

Emmalaan 1, Bennekom
De Ontmoeting Emmalaan 1 Bennekom
Bennekom

Lezing in de serie Zin op zondag. Levinas is de filosoof die intermenselijke relaties analyseert. In die analyse constateert hij dat de relatie basaal en fundamenteel een ethische is. Dat wil zeggen: Ik ervaar in de relatie tot de ander allereerst en meteen dat ik verantwoordelijk ben voor die ander. En dit is in feite een voorzintuiglijke waarneming.

De voorzintuiglijke waarneming is wat filosoof Jan Keij in zijn lezing wil aantonen waarbij hij aansluit op de alledaagse praktijk. Hij geeft aan hoe alleen al het loutere feit dat iemand in je buurt komt, kan leiden tot een 'automatische' focus op die ander, buiten mijn vrije wil om, een waarneming voorafgaand aan de zintuiglijke waarneming. Dit intermenselijke gebeuren noemt Levinas appèl: geroepen worden. In het verlengde daarvan stelt Keij dat je als mens wezenlijk bent ingesteld op verantwoordelijkheid en dat je waarschijnlijk een ongelukkig, dat wil zeggen onmenselijk, bestaan leidt als je die roeping negeert.

Dr. Jan Keij promoveerde in 1992 op filosoof Emmanuel Levinas. Hij is zelfstandig ondernemer in de filosofie en is als zodanig actief met het geven van cursussen onder andere voor artsen, maatschappelijk werkers, psychotherapeuten. Hij publiceerde meerdere boeken zoals 'De filosofie van Emmanuel Levinas', 'Nietzsche als opvoeder', 'Levinas in de praktijk' en 'Kierkegaard anders gezien'.