Zon en druif

Even dacht ik dat de wijngaard van Cinemec langs de A12 dit jaar gerooid moet worden. Maar niets is minder waar, want de 4000 zonnepanelen van ValleiEnergie komen gebroederlijk náást de druivenranken op de geluidswal te staan. In 2018 zien we dus twee type zonaanbidders langs de snelweg: druiven en zonnepanelen.

Als dit automobilisten maar niet teveel afleidt, want de filmposters op het rode infotainmentcenter deden al veel stof opwaaien. De vraag is of de schittering van de zon op de zonnepanelen niet rechtstreeks in de ogen van chauffeurs zal priemen. Subiet een zonnebril opzetten, is mosterd na de maaltijd als je - verblind door felle stralen - reeds tegen de vangrail botst. Rijkswaterstaat doet onderzoek en het lijkt erop dat ze dit gevaar technisch kan bezweren. Qua groene energie gaat het dus de goede kant op in Ede, want automobilisten rijden even verderop immers bijna tegen twee windmolens op.

Tegelijk staan druiven en zonnepanelen naast elkaar symbool voor food en duurzaamheid. Iedereen die er langs rijdt kan dit zien. Goed voor het Edese imago. Juist werd ook bekend dat onze gemeente dit najaar gastheer wordt van de Wereldvoedseldag. Op de plek waar het World Food Center zal verrijzen zijn 14 oktober films, lezingen, proeverijen, debatten en workshops te beleven. Voor een kijkje in de keuken van ons toekomstige voedsel.

Terwijl ik de zon op mijn lijf voel prikkelen en me zoete druiven goed laat smaken, vraag ik me af waarom ik zelf nog geen zonnepanelen op het dak liet plaatsen en waarom ik niet consequent kies voor biologisch voedsel. Actie!

 

Freek Wolff