Niet voor aap

Ook deze zomer is het er niet van gekomen om een keer naar de Apenheul te gaan. Dat staat nog op het verlanglijstje. Apen zijn koddige dieren, of het nu gaat om chimpansees, orang oetangs of bavianen.

Toch is het een misverstand dat deze primaten altijd lief zouden zijn. 'Brutale aap' is niet voor niets een bekende uitdrukking. In de dierentuin laten bezoekers zich dikwijls verrassen door deze slimme beestjes. Voordat je het weet maken ze je een bril of een portemonnee afhandig.

Dat doet me denken aan de boeiende tv-aflevering van Zomergasten die ik zondag zag. Hier kreeg hoogleraar, psycholoog en apendeskundige Frans de Waal alle ruimte om zijn visie te etaleren. Hij liet een filmpje zien over de lichaamshouding van Donald Trump. Het was vermakelijk om te zien dat die al boekdelen spreekt over 's mans inborst. Hoe hij zich steevast als alfa-aap gedraagt, zich groter makend, intimiderend achter je rug om voorbij schuifelt en héél lang iemands hand vasthoudt en die dominant naar zich toetrekt. Berucht is de scene dat hij politici aan de kant duwt om met zijn neus vooraan te staan. Niet alleen de Verenigde Staten zijn daarom stevig in de aap gelogeerd met deze onbeschofte hufter.

Wat dat betreft kan dat grote kind op de belangrijkste post ter wereld nog iets leren van de burgemeester van Ede. Natuurlijk stelde Cees van der Knaap zich ook stevig op als dat moest, maar dat is inherent aan zijn functie. Tegelijk leerde ik hem kennen als een persoon die tussen de mensen staat en zich vaak bescheiden opstelt. Met deze burgemeester stond onze gemeente bijna tien jaar zeker niet voor aap. Maar volgende week is het welletjes en maakt hij ruimte voor zijn opvolger. ,,Klaar is Cees", grapte hij tijdens de Heideweek.

 

Freek Wolff