Matras

Dacht ik altijd dat een matras bestemd was om op uit te rusten. Maar nee hoor, je kunt er ook mee vliegen. Het is namelijk een uit de kluiten gewassen vlieger en bijna een parachute waarmee je niet uit een vliegtuig hoeft te springen. De vorm is niet rond, maar rechthoekig, zoals een matras dus.

De bedoeling is dat je met een matrasvlieger de beentjes de meeste tijd op de grond houdt. Alhoewel. Bij het kytesurfen zie je dat sportievelingen zich met hun matras tot grote hoogte boven de zeegolven weg laten blazen. Dat is nu juist de kick.

Bij het landboarden laat je je meetrekken door een matrasvlieger, voortgestuwd door een fikse bries. De plank waar je op staat heeft wieltjes, waarbij het dus de bedoeling is dat je over land voortrolt, liefst niet al te traag natuurlijk. Vrijdag werd een jongeman aan de Postweg in Lunteren blijkbaar verrast door een windvlaag met orkaankracht. Want even later bungelde hij hoog in de takken van een boom. Aan zijn matras had hij niks meer, want die hing er als oud vuil bij. Anders had hij deze nog op de grond kunnen gooien voor een zachte landing. De vraag is alleen of deze luchtige variant van traagschuim zou voorkomen dat hij zijn botten niet zou breken.

Gelukkig fietster er een Edervener langs. Even dacht de man nog aan een verdwaalde chimpansee die aandacht tekort kwam, maar de angstige hulpkreten kwamen duidelijk niet uit een film van Tarzan. Een hoogwerker bevrijdde de knaap gelukkig uit zijn benarde positie.

Beter kan hij zondag 2 juli meedoen aan de Otterlose solextocht. Het rondtuffen op zo'n legendarisch brommertje lijkt me namelijk een stuk veiliger. Daar heb je immers geen onvoorspelbaar matras bij nodig. Nee, laat die maar in bed liggen. Lekker rustig.

 

Freek Wolff