Achter het stuur

Sturen is nog een hele kunst. Zeker als dat met hoge snelheid gepaard gaat. 'Onze' Jaap van Lagen kwam dit weekend met zijn Porsche als vierde over de finish op een Italiaans circuit en dat was een grote internationale prestatie.

Iets minder snel ging het in de nacht van zaterdag op zondag op de A30 bij Lunteren. Daar botste een auto tegen de vangrail waardoor de wagen total-loss raakte. ,,Ik heb gewoon te lang doorgereden", verklaarde de bestuurder. Hij kwam met zijn vrouw en kinderen terug van vakantie. Gelukkig kwamen ze met de schrik vrij, maar dat had heel anders af kunnen lopen.

Want als de ogen dichtvallen door vermoeidheid kan dat funeste gevolgen hebben. Vraag het de Slowaakse bestuurder van de auto die dinsdagochtend tegen een boom op de Goorsteeg tot stilstand kwam. Ook die auto kan naar de sloop.

De chauffeur van de vrachtwagen die maandag op de A12 plotseling tot stilstand kwam, had de ogen wel open, maar schatte de hoogte van een brug niet goed in. Ook dit voertuig raakte in de kreukels. Niet fijn, maar wel 'een beetje' dom.

Voor bestuurders van scootmobiels zijn de risico's minder groot, omdat deze wagentjes veel minder hoge snelheden bereiken. Alhoewel...ik heb weleens een dame als een tornado door een supermarkt zien racen. Het was een wonder dat ze geen brokken maakte. Beter sluit ze zich aan bij de Boosters, een krasse Edese scootmobielclub die gezamenlijk toertochten maakt. Deze senioren zullen elkaar vast corrigeren als iemand zich een soort Max Verstappen voelt.

En de uitvinding blijft een prachtig fenomeen, want met een scootmobiel kunnen beperkten en ouderen nog prima uit de voeten en houden ze het (levens)stuur nog lang in eigen handen.

 

Freek Wolff